Japanilainen ruokailu ja asiat jota et tiennyt

Syömisen etiketin suhteen japanilaiset eivät ole erityisen niuhoja ihmisiä, mutta, ellet halua nähdä vihaisia ilmeitä Japanissa ruokailun aikana, tutustu näihin viiteen japanilaisen syömisen sääntöön:

1. Melua syödessäsi – erityisesti nuudeleita (soba tai udon)

Meluisa syöjä nauttii ruoasta enemmän japanilaisten mukaan. Jos haluat näyttää, kuinka paljon nautit kulhosta udonia, hörppää ja maistele sydämesi kyllyydestä. Päinvastoin, jos huolehdit syömästä hiljaa, kohteliaisuusyrityksesi nähdään japanilaisen isäntänne epäonnistumisena: hän ei tarjonnut sinulle maukasta ruokaa, josta voit nauttia.

2. Ei donitsin dippausta – älä upota mitään juomaan

Japanilaiset eivät dippaa keksejä, munkkeja tai mitään muutakaan juomissaan. Japanilaiset ovat sitä mieltä, että kastettu esine (keksi tai munkki) pilaa juoman murusilla.

3. Ei kaatamista Japanissa

Kaataminen on käytännössä ennenkuulumatonta Japanissa. Jos jätät tippiä pöydälle tyypillisessä japanilaisessa ravintolassa, tarjoilijasi todennäköisesti kutsuu sinua lähtiessäsi sanomalla ”o-kyakusama, o-wasuremono desu yo!” (”Herra, unohdit tämän!”) Jos haluat vaatia tarjoilijaa pitämään sitä tippinä, vastaa ”chippu desu kara, o-uketori kudasai”. (”Se on tippi, joten ole hyvä ja hyväksy se.”)

Toisaalta suurten länsimaisten hotellien työntekijät Japanissa ovat tottuneet palvelemaan länsimaalaisia. He eivät odota tippiä palvelusta, mutta eivät myöskään todennäköisesti hylkää tarjottua tippiä.

4. Älä syö kadulla – paitsi jos se on jäätelötötterö

Tämä tapa muuttuu hitaasti Japanissa, mutta useimmat japanilaiset välttävät silti syömistä seisomassa tai kävelemällä kadulla tai odottamassa rautatieasemalla. Ainoa poikkeus on jäätelötötterö, jota kutsutaan japaniksi sofuto kuriimu (”pehmeä kerma”).

Kun olet noussut japanilaiseen junaan, säännöt ovat yhtä tiukat: syöminen tai juominen on faux pas useimmissa japanilaisissa junissa (shinkansen-luotijuna on poikkeus). Muovipullot (”petto botoru”) ovat kuitenkin olleet suosittuja, joten yhä useammat nuoret japanilaiset näkevät ottavansa siemaita pullosta okkaa (vihreää teetä), jota he pitävät piilossa laukussa.

5. Aseta syömäpuikot varovasti alas

Kun olet lopettanut japanilaisen aterian, käytettyjen syömäpuikkojen asettamiseen liittyy etiketti. Jos sinulla on syömäpuikkotuki (”hashi-oki”), aseta syömäpuikot siihen. Jos syömäpuikkotukea ei ole käytettävissä, aseta syömäpuikot kulhosi yli vierekkäin siten, ettei niiden välissä ole tilaa. Jos ne eivät ulotu kulhoon, anna käytettyjen päiden olla kulhon sisällä, mutta yritä pitää kaksi syömäpuikkoa yhdessä.