Suomi ja Japani – kaukaiset ystävät

Kun suomalaiset ajattelevat Kauko-Itää, tulee monelle mieleen ensimmäisenä juuri Japani. Osittain siksi, että Japania on vaikea jättää huomioimatta: tässä vain hieman Suomea pinta-alaltaan suuremmassa maassa asuu yli 125 miljoonaa asukasta, joiden elintaso on samalla tasolla kuin Suomessakin, joillain mittareilla jopa parempi. Japanilainen kulttuuri myös kiinnostaa länsimaissa; Japani on itsekin havahtunut tähän ja alkanut aktiivisesti tekemään kulttuuristaan vientituotetta.

Suomen ja Japanin suhteita kuvataan hyviksi, ja Japanissa Suomi ja suomalaiset ovat hyvässä maineessa. Japani esimerkiksi tunnusti Suomen itsenäisyyden melko varhain: toukokuussa 1919, aikaisemmin kuin sellaiset Euroopan maat kuten Belgia, Italia ja Unkari. Suomi tuo japanilaisille mieleen puhtaan luonnon, korkean työmoraalin ja tietenkin muumit: 1990-luvulla televisioon tullut versio Muumilaakson tarinoita olikin suomalaisten ja japanilaisten yhteinen saavutus.

Myös Suomessa Japani ja japanilaiset ovat hyvässä maineessa. Juuri kenelläkään ei ole pahaa sanottavaa esimerkiksi Japanista maana. Tämän lisäksi esimerkiksi sushi maistuu suomalaisille, vaikka japanissa se ei todellakaan ole mikään arkiruoka. Verrattuna muihin Itä-Aasian maihin, suomalaiset pitävät myös japanilaisia tuotteita huomattavasti suuremmassa arvossa, ja aasialaisen luksuksen oletetaan aina tulevan juuri Japanista.

Japanista halutaan lukea edelleen

Japanista kertova blogimme tuo esille japanilaista kulttuuria mahdollisimman monipuolisesti. Vaikka Suomen ja Japanin suhteet ovat hyvät ja vakaat paperilla, suomalaiset kokevat edelleen tietävänsä itse japanilaisista melko vähän – tai sitten tiedot ovat pintapuolisia.

Erityisesti suomalaisia on aina kiinnostanut se, miten samankaltaisia suomalaiset ja japanilaiset todellisuudessa ovat: esimerkiksi molemmat arvostavat siisteyttä ja yksinkertaisuutta. Molemmat maat etsivät myös tasapainoa omien ainutlaatuisten perinteidensä säilyttämisessä, mutta haluavat silti olla maailman huipulla esimerkiksi mitä tulee teknologiaan. Sekä Suomi että Japani kamppailevat ikääntyvän väestön kanssa, joten mailla on myös yhteisiä tavoitteita.

Suomi ja Japani saattavat olla maapallon toisella puolella, mutta näillä kahdella maalla on valtava määrä yhteistä. Sitä ei ehkä aikaisemmin ole tullut ajatelleeksi, mutta suomalaiset ja japanilaiset ovat melkeinpä vahingossa ajautuneet kannattamaan samoja arvoja ja pitämään samoista asioista noin yleensä. Onkin siis täysin luontevaa, että nämä kaksi maata ovat kansainvälisellä kentällä liittolaisia ja kaksi kansaa kuin ylimmät ystävykset.